Berkelpad: wandelen van Zutphen naar Billerbeck

Wandelaar langs Berkel

Langs de Berkel loopt het Berkelpad, een wandeling van circa 165 kilometer in twaalf etappen. Zij begint in Zutphen bij de monding en voert dan stroomopwaarts naar het brongebied nabij het Duitse Billerbeck.

Het boekje verbindt de verschillende historische Berkelstadjes met elkaar. In elke etappeplaats is er mogelijkheid voor overnachting en vind je aansluiting op het openbaar vervoer. Daardoor kun je de route lopen als een meerdaagse wandeling, maar je kan haar ook onderbreken en een andere keer terugkomen voor het vervolg.

Afwisselend

Het Berkelpad garandeert een prettige en afwisselende tocht, maar laat de wandelaar ook kennis maken met het van oorsprong Saksische landschap. De rode draad in de route is het charmante riviertje de Berkel. Deze rivier heeft in de loop der jaren veel veranderingen ondergaan.

In de jaren ‘60 is de Berkel sterk gekanaliseerd. De huidige tendens is echter om het riviertje weer een natuurlijker uiterlijk te geven. Lopen langs de Berkel wordt dus steeds leuker en interessanter. Trek er dus op uit en laat u verrassen op deze onverwacht mooie route door het Achterhoekse landschap en het aangrenzende Westfalen.

Walbruckentor

Onbekende geschiedenis

De Achterhoek en Westfalen zijn echter veel meer dan alleen een mooi wandeldecor. Wie zich er in verdiept ontdekt de sporen van een voor velen onbekende geschiedenis: het koopliedenverbond van de Hanze, het ooit zeer machtige Hertogdom Gelre, de lange arm van de Bisschoppen van Münster, de feodale geschiedenis van havezaten en scholtegoederen alsmede het verloren koninkrijk Salm. De tekst in dit boekje probeert dit historische landschap bij u al wandelende weer tot leven te wekken.

Het Berkelpad is niet in het veld gemarkeerd. De kaarten en routebeschrijvingen zijn voldoende gedetailleerd om u probleemloos de weg te wijzen. Alle etappes beginnen én eindigen bij een treinstation of een bushalte.

Cover Berkelpad

Deze gids verkopen wij via de webwinkel van anoda.nl. Wij leiden je direct door naar de juiste plek in deze webwinkel. Je kunt daar ook kijken naar andere boektitels.