Fietsen door het land van de Berkel

kaart met fietsroute

Fietsen door het land van de Berkel is een fietsgids over een meerdaagse fietsroute die het riviertje de Berkel volgt. De rivier ontspringt in het Duitse Billerbeck, zo’n 40 kilometer over de Duitse grens. Via het Duitse Westfalen stroomt de rivier door de Achterhoek en mondt uit in de IJssel in het Gelderse Zutphen. De fietsroute is in totaal zo’n 135 kilometer lang.

Afwisselend

De route gaat door een afwisselend landschap. De route start in het glooiende Baumgebergte en komt uit in de Achterhoek. Fietsen langs de Berkel betekent niet dat je voortdurend zicht hebt op dit water. De rivier is stroomopwaarts niet bedijkt. De Berkel snijdt zich door het landschap en ligt daarmee wat verder weg van fietspaden.

Billerbeck
Billerbeck

Rijke historie

Fietsen door het land van de Berkel betekent ook dat je nu en dan monotone, agrarische landschappen doorkruist. Maar wie zich daar niet op blindstaart, treft een interessant landschap aan. Zo kent het Duitse Münsterland een rijke historie. Dat uit zich door gezellige, oude stadjes en rustieke dorpen. En in Nederland is ook veel moois te zien. Het kleinschalige landschap van de Achterhoek bijvoorbeeld, maar ook de door fraaie parktuinen omgeven landhuizen in de Graafschap. En natuurlijk watermolens, sluizen en stuwen die herinneren aan de tijd dat er nog veel schepen over de Berkel voeren.

Berkelpoort in Zutphen
Berkelpoort in Zutphen

Twee routes

Bij deze fietsroute heb je de keus:

a. een doorgaande fietsroute van 135 kilometer van de Berkelbron in Billerbeck tot de monding in Zutphen (groene lijn op de kaart).
b. wie wat meer tijd heeft, kan het gebied ook verkennen door een of meerdere fietsommetjes te maken van totaal 285 kilometer (rode lijn). Je kan natuurlijk ook alleen de routes in Nederland volgen. 

Boekje en gps-bestand

De route is uitgewerkt in een reisgids Fietsen door het land van de Berkel. Deze uitgave bevat duidelijke kaarten en beschrijvingen van de route en markante punten. Bij de reisgids zijn gps-bestanden inbegrepen plus schema’s die aangeven welke fietsknooppunten je voor de route moet volgen. In het boek is vermeld waar je deze bestanden gratis kunt downloaden.

cover Fietsen door het land van de Berkel

Dit boek verkopen wij via de webwinkel van anoda.nl. Wij leiden je direct door naar de juiste plek in deze webwinkel. Je kunt daar ook kijken naar andere boektitels.